HAllo BRUSSEL!
Als hoofdstad van België en thuisbasis van de Europese Unie is Brussel een multiculturele stad vol geschiedenis. Naast heerlijke chocolade, wafels en friet is er ook een levendige LGBTQ+ scene en is het een van de meest queer-vriendelijke steden in Europa.
De volgende secties zijn ontwikkeld met Exaequo in samenwerking met activisten uit de lokale gemeenschap en bevatten alles wat je moet weten over aankomen in Brussel als queer migrant.
Checklist
Net aangekomen in Brussel? Hier is een lijst van benodigdheden om je op weg te helpen:
⃞ Een Belgische verblijfsvergunning verkrijgen
Een Belgische verblijfsvergunning is een document dat wordt gegeven aan buitenlanders die langer dan 3 maanden legaal in België willen wonen. Het is noodzakelijk om er een te hebben voor veel administratieve processen zoals het openen van een bankrekening, het aanvragen van sociale verzekering, enz. Het proces om je in te schrijven in Brussel varieert afhankelijk van of je een EU-burger of niet-EU-burger bent. Raadpleeg deze gids voor meer informatie. Als je een asielzoeker bent en begeleiding nodig hebt, kun je het best contact opnemen met lokale organisaties. Rainbow House biedt onderdak aan meer dan 30 LGBTQ+ organisaties in Brussel en zij kunnen je begeleiden tijdens het proces.
⃞ Een bankrekening openen
De vereisten voor het openen van een bankrekening verschillen per bank. Normaal gesproken moet je documenten voorleggen die je identiteit en adres verifiëren. Als je nog geen vast adres in België hebt, kun je bij sommige banken toch nog steeds een rekening openen. Afhankelijk van de bank van je keuze kun je een rekening volledig online openen, terwijl je bij andere banken persoonlijk naar een van de kantoren moet komen.
⃞ Getting a SIM card
Het hebben van een Belgisch telefoonnummer is ontzettend handig om je te verplaatsen, toegang te krijgen tot diensten en afspraken te maken. Je kunt gemakkelijk online een simkaart kopen of in eender welke telecomshop of supermarkt. Je kunt kiezen uit verschillende aanbieders en abonnementen - als je niet zeker weet wat het beste bij je behoeften past, kun je op deze site kijken.
⃞ Verplaatsen
Brussel heeft een uitgebreid openbaar vervoersnetwerk waardoor het heel gemakkelijk is om je te verplaatsen zonder auto. De makkelijkste en goedkoopste manier om te betalen is met een abonnement (maandelijks of jaarlijks) waarmee je 1 of 12 maanden onbeperkt kunt reizen. Je kunt je abonnement op een MOBIB-kaart laden. Dit is een persoonlijke reiskaart. Bezoek de website van de STIB-MIVB voor meer informatie.
Gezondheidsinformatie
De gezondheidszorg in België is niet gratis maar wel zodanig ontworpen dat het eerlijk en toegankelijk is voor iedereen - ongeacht je migrantenstatus. Hier vind je alles wat je moet weten over toegang tot gezondheidszorg in Brussel als queer migrant:
-
Om toegang te krijgen tot de openbare gezondheidszorg in België, moet je je eerst inschrijven als inwoner. Vervolgens moet je je aanmelden om sociale verzekeringsbijdragen te betalen. Als je werkt, worden de bijdragen direct van je loon afgetrokken. Als je geregistreerd staat als inwoner maar geen inkomen hebt, kun je nog steeds gebruik maken van gratis gezondheidszorg.
Je moet je ook aansluiten bij een ziekenfonds ('mutuelle' in het Frans). Maak hiervoor een afspraak bij het plaatselijke kantoor van het door jou gekozen ziekenfonds. Alle ziekenfondsen vergoeden dezelfde bedragen wanneer je een dokter en/of ziekenhuis bezoekt. Dat bedrag wordt bepaald door de overheid. Alle ziekenfondsen vergoeden meestal extra diensten (psycholoog, sportlessen, brillen, etc.), maar ze vragen een maandelijkse extra vergoeding voor deze diensten. De diensten en vergoedingen verschillen per mutuelle/ziekenfonds. CAAMI is het enige ziekenfonds dat geen extra diensten aanbiedt en geen extra maandelijkse bijdrage vraagt.
Zodra je je hebt ingeschreven bij een ziekenfonds, wordt je nationale verblijfskaart bijgewerkt met daarop je aansluiting tot je ziekenfonds. Laat deze zien wanneer je een arts bezoekt.
Je kunt bij elke huisarts een afspraak maken door de praktijk van je keuze te bellen of een e-mail te sturen. Je hoeft je niet eerst bij hen in te schrijven.
-
Als je ongedocumenteerd bent, heb je nog steeds gratis toegang tot gezondheidszorg via DMH (Dringend Medische Hulp), dat in het Frans AMU (Aide Médicale Urgente) heet. Ondanks de naam is het NIET alleen voor dringende situaties. Om het aan te vragen, moet je meer dan 3 maanden in België zijn en gevestigd zijn in een gemeente/commune*.
Medimmigrant biedt veel hulp aan via DMH/AMU op hun website. Je vindt er een gedetailleerde gids over hoe je hier toegang tot krijgt; deze is ook beschikbaar in verschillende talen via deze link.
*Merk op dat de term 'gemeente', in het Frans 'commune', in deze gids verwijst naar de verschillende administratieve regio's van België.
-
De Belgische openbare gezondheidszorg biedt gesubsidieerde toegang tot de meeste diensten voor seksuele en reproductieve gezondheid. Dit omvat abortus, anticonceptie, kraamzorg, kankerscreenings en soa-tests.
Om toegang te krijgen tot diensten op het gebied van seksuele gezondheid kun je een verwijzing krijgen van je huisarts of zelf naar een kliniek of specialist gaan. Als je advies nodig hebt, kun je contact opnemen met Exaequo.
-
Exaequo biedt gratis en anoniem hiv-testen aan voor mannen die seks hebben met mannen en transgenders. Door te bellen naar 02 736 28 61, via WhatsApp of door te mailen naar info@exaequo.be kan je vooraf een afspraak maken om persoonlijk langs te komen. Daarnaast zijn er ook gratis zelftesten die je thuis kan uitvoeren. Je kunt gratis een kit bestellen door dit formulier in te vullen.
-
Als je hiv-negatief bent en denkt dat je de afgelopen 72 uur risico hebt gelopen op hiv, kun je zo snel mogelijk naar de spoedgevallendienst van een hiv-referentiecentrum gaan (een centrum verbonden aan een ziekenhuis dat zorg biedt aan mensen met hiv). Zij kunnen je PEP geven, een combinatie van medicijnen waarmee je hiv kunt stoppen. Je moet het gedurende 28 dagen innemen.
Bekijk deze lijst van Exaequo om de meest nabije spoedkliniek te vinden.
De medicatie voor PEP is altijd gratis in België, maar als je niet officieel geregistreerd bent in het Belgische gezondheidssysteem kunnen er kosten aan verbonden zijn.
-
PrEP is een manier om hiv te voorkomen door vóór de seks een pil in te nemen en deze ook na de seks te blijven innemen. Het wordt ingenomen door iemand die geen hiv heeft, om te voorkomen dat ze hiv krijgen. Kijk op deze lijst om de meest nabije kliniek te vinden waar je gratis PrEP kunt krijgen.
-
Exaequo heeft de website chemsex.be ontwikkeld, waar je alle informatie kunt vinden die je nodig hebt over chemsex, hoe je de risico's kunt beperken en ook advies over hoe je hulp kunt krijgen als je het moeilijk hebt.
Exaequo organiseert ook wekelijkse steungroepen voor mensen die willen stoppen of minderen met drugs, en biedt gratis materiaal voor veilig drugsgebruik dat je persoonlijk kunt krijgen of kunt bestellen via hun online shop. Kijk op deze link voor meer informatie.
-
Je kunt hormoontherapie voorgeschreven krijgen door elke huisarts in België. Niet alle artsen zijn echter goed op de hoogte van transkwesties en -identiteiten. Sommige artsen eisen een genderdysforie diagnose van een psychiater voordat ze iets voorschrijven. Dit is echter geen wettelijke vereiste om toegang te krijgen tot hormoontherapie of andere geslachtsbevestigende behandelingen in België en je kunt dit vermijden door naar een transvriendelijke arts te gaan.
De organisatie Genres Pluriels heeft een Trans* en Inter* Pyscho-Medisch-Sociaal Netwerk opgericht, dat bestaat uit zorgverleners die trans-specifieke gezondheidszorg bieden zonder dat er een psychiatrische diagnose nodig is. Je kunt hen bereiken door te mailen naar rendez-vous@genrespluriels.be. Ze kunnen je advies geven en je doorverwijzen naar transvriendelijke professionals die je kunnen helpen om de behandelingen te krijgen die je nodig hebt.
-
De meeste diensten voor seksuele gezondheid gericht op de LGBTQ+ gemeenschap zijn vooral gefocust op gezondheidszorg voor mannen die seks hebben met mannen en transgenders. Er bestaat een wijdverbreide misvatting dat vrouwen die seks hebben met vrouwen geen risico lopen op soa. Daarnaast aarzelen veel queer vrouwen en non-binaire personen om de gynaecologische zorg te krijgen die ze nodig hebben vanwege vooroordelen over seksualiteit en gender.
Het project Go to Gyneco! voorziet in deze behoeften en biedt seksuele gezondheidsbegeleiding voor vrouwen die seks hebben met vrouwen. Ze hebben ook een dienst om queer-vriendelijke zorgverleners te vinden, waaronder gynaecologen. Bezoek hun website voor meer informatie.
-
Momenteel hebben in België alle mannen die seks hebben met mannen en transgenders toegang tot preventieve apenpokkenvaccinatie. Als je je eerste dosis in het buitenland hebt gekregen, kun je ook je tweede dosis in België krijgen.
Let op: als je op dit moment symptomen vertoont of als je net apenpokken hebt gehad, kom je niet in aanmerking voor vaccinatie.
Als je niet aan alle Belgische criteria voldoet of als je jezelf eerder wilt laten vaccineren, kun je naar Frankrijk gaan waar preventieve vaccinatie gratis beschikbaar is (zelfs als je niet in Frankrijk woont) voor alle mannen die seks hebben met mannen en transgenders.
In Brussel kun je in het St Pieters/St Pierre ziekenhuis terecht voor pokkenvaccinatie - kijk hier voor meer informatie. Om alle centra te zien waar je je kunt laten vaccineren - zowel in België als in Frankrijk - bekijk dan de lijst onderaan op deze pagina van Exaequo.
-
Het wordt aanbevolen dat mannen die seks hebben met mannen zich laten vaccineren voor Hepatitis A en B, vooral als je veel seks hebt. Je kunt je gratis laten vaccineren door je huisarts of bij een kliniek voor seksuele gezondheid. Er is geen vaccin voor Hepatitis C, maar je kunt wel voorzorgsmaatregelen nemen om te voorkomen dat je het krijgt - zie hieronder.
-
Hepatitis C komt vaker voor bij bepaalde groepen mannen die seks hebben met mannen. Als je veel seks hebt, bepaalde soorten seks hebt (waaronder fisting) of drugs hebt geïnjecteerd, is het aan te raden om je tijdens je regelmatige seksuele gezondheidscontroles te laten testen op Hepatitis C. Ga voor meer informatie over het virus en het voorkomen van besmetting naar deze link.
Ondersteuning voor mentale gezondheid
Verhuizen naar een nieuwe plek betekent vaak ver weg zijn van familie, vrienden en de mensen die thuis ons ondersteuningsnetwerk vormen. Worstelen met eenzaamheid en heimwee als migrant komt vaak voor en kan een aanzienlijke tol eisen van iemands geestelijke gezondheid. Als je hulp nodig hebt, kan deze rubriek je helpen toegang te krijgen tot de hulpbronnen die voor jou beschikbaar zijn.
-
Helaas zijn veel reguliere diensten niet goed op de hoogte van de specifieke behoeften op het gebied van geestelijke gezondheid van de queer gemeenschap. Bovendien voelen we ons als queer mensen vaak meer op ons gemak om te praten met iemand die ook queer is. Als je behoefte hebt aan ondersteuning op het gebied van geestelijke gezondheid, dan heeft de organisatie Tels Quels een afdeling sociale diensten die je ondersteuning en advies kan geven om je door moeilijke situaties te helpen. Volg deze link om hun beschikbaarheid te controleren.
Als je trans of intersekse bent, biedt de organisatie Genres Pluriels psychologische begeleiding en vele andere diensten ter ondersteuning van het welzijn van trans en intersekse mensen. Kijk op deze link voor meer informatie.
Exaequo heeft een steungroep voor mensen die seropositief zijn, Tea+ genaamd. Ze organiseren discussiegroepen en andere vrijetijdsactiviteiten. Kijk op de website en sociale media van Exaequo om te zien wanneer deze plaatsvindt en om je aan te melden.
Als je op zoek bent naar specifieke steun voor migranten, dan heeft Women Now een sociale, psychologische en juridische adviesdienst speciaal voor migrantenvrouwen en LGBTQ+-personen. Je moet van tevoren een afspraak maken. Je kunt ze hiervoor bereiken via e-mail op juridique-sociale@women-now.be of telefonisch op +32 [0]493 47 47 57.
-
Als je een vluchteling of asielzoeker bent, kan het zijn dat je verwikkeld bent in zeer lange processen om asiel aan te vragen in België en dat je worstelt met onzekerheid - bovenop het feit dat je je moet aanpassen aan een nieuwe omgeving. Naast de hierboven genoemde organisaties kun je ook terecht bij Rainbow Refugee Committee. Hoewel zij niet specifiek begeleiding bieden, organiseren ze wel workshops en sociale groepen en kunnen ze je in het algemeen ondersteunen tijdens de asielaanvraagprocedure.
Genres Pluriels biedt ook specifieke ondersteuning aan trans en intersekse asielzoekers in België. Neem contact op met support@genrespluriels.besupport@genrespluriels.be als je hulp nodig hebt.
-
Exaequo heeft veel hulpmiddelen voor LGBTQ+ drugsgebruikers - hoewel ze vooral gericht zijn op chemsex, kunnen ze ook nuttig zijn voor andere soorten drugsgebruik. Kijk eens op hun Chemsex website voor meer informatie.
Je kunt ook terecht bij organisaties als Project Lama en Modus Vivendi voor sociale, psychologische en medische ondersteuning.
Sociale groepen & Gemeenschap
Wil je nieuwe vrienden maken? Het leggen van contacten, het opbouwen van een gemeenschap en het hebben van een goed steunnetwerk kan je helpen om je minder alleen te voelen en te settelen in je nieuwe thuis. Hier vind je allerlei links en informatie waarmee je queer contacten kunt leggen en ontdekken wat Brussel te bieden heeft.
-
Rainbow House huisvest veel verschillende queer verenigingen in Brussel die allerlei evenementen organiseren. Neem een kijkje op hun website om te zien wat er allemaal op het programma staat en van welke verenigingen je lid kunt worden.
Als je van sport houdt, organiseert Brussels Gay Sports veel LGBTQ+ sportgroepen die voor iedereen toegankelijk zijn.
Hou je van zingen? Brussel heeft ook een eigen queer koor, genaamd Sing Out Brussels! Ga naar hun website voor meer informatie.
Exaequo organiseert ook elke maand activiteiten (filmvoorstellingen, tentoonstellingen, gezelschapsspelletjes, enz.). Je kunt het programma navragen bij info@exaequo.be.
-
In Brussel wordt Frans het meest gesproken en het leren ervan kan het leven aanzienlijk vereenvoudigen, waardoor je vrienden kunt maken, een baan kunt vinden, met je dokter kunt communiceren en nog veel meer. Het volgen van taallessen is ook een geweldige kans om andere migranten te ontmoeten die zich in een vergelijkbare situatie als jij bevinden.
Bapa XL is het Brusselse opvangkantoor voor nieuwkomers en biedt diensten aan om migranten te helpen integreren in de Belgische samenleving, waaronder gratis cursussen Frans. Kijk op hun website voor meer informatie.
Als je ook Nederlands wilt leren, is Huis van het Nederlands de belangrijkste instelling in België die Nederlandse lessen aanbiedt. Je kunt hun kantoor bezoeken voor advies en informatie over de beschikbare cursussen - kijk op hun website voor meer informatie.
-
Brussel heeft verschillende LGBTQ+ sociale groepen en verenigingen voor migranten met verschillende achtergronden:
Balkan LGBTQIA+ is een sociale steungroep voor queer mensen uit de Balkan. Ze doen aan belangenverdediging en organiseren ook sociale activiteiten en evenementen. Kijk voor meer informatie op hun Facebook.
Long Yang Club is een sociale groep voor Aziatische en niet-Aziatische queer individuen. Ze organiseren regelmatig bijeenkomsten en activiteiten. Je kunt lid worden van hun Facebookgroep voor meer informatie.
Merhaba is een organisatie die zich inzet voor het verenigen en versterken van LGBTQ+ migranten, met name migranten met een moslimachtergrond. Voor meer informatie en om mee te doen, bezoek hun website.
-
De organisatie Vulcana zet zich in voor de promotie van queer en inclusieve kunst in Brussel. Ze organiseren een heleboel queer-georiënteerde culturele evenementen en tentoonstellingen in de stad. Bezoek hun website om hun programma te bekijken en meer over hen te weten te komen.
Brussel heeft ook een jaarlijks LGBTQ+ filmfestival, Pink Screens genaamd, dat plaatsvindt in november. Hoewel het programma voor 2023 nog niet is gepubliceerd, kun je hun website in de gaten houden voor informatie.
Juridisch advies
We weten het, bureaucratie is een nachtmerrie. Deze sectie is er om het wat aangenamer voor je te maken.
Voor vluchtelingen en asielzoekers
-
Juridische vertegenwoordiging en advies voor aanvragers van internationale bescherming en vluchtelingen in België wordt hoofdzakelijk verstrekt door privéadvocaten. Indien je niet over de financiële middelen beschikt om een advocaat te betalen, kan je een pro deo (gratis) advocaat vragen.
Er zijn twee manieren om een pro deo advocaat te krijgen:
Je neemt contact op met je lokale Bureau voor Rechtshulp, dat een advocaat voor je zal aanwijzen als je aan de voorwaarden voldoet.
Je kiest en contacteert zelf een advocaat die in jouw naam de aanvraag voor gratis rechtsbijstand indient.
-
Je dient zo snel mogelijk asiel aan te vragen in België. Dat kan je doen bij aankomst aan de Belgische grens, bij de politie, of als je al in België bent, door persoonlijk naar de Dienst Vreemdelingenzaken te gaan. Je moet niet later dan 8 dagen na je aankomst in België langsgaan.
Het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) zal je aanvraag onderzoeken, je ondervragen en beslissen of je al dan niet bescherming krijgt. Tijdens dat gesprek moet je je seksuele geaardheid en/of genderidentiteit bekendmaken. Om je zaak te ondersteunen, moet je ook zo gedetailleerd mogelijk uitleggen waarom je bescherming zoekt en waarom je in je thuisland in gevaar bent.
Als je een negatieve beslissing krijgt van het CGVS, heb je het recht om tegen deze beslissing in beroep te gaan bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RvV) met de hulp van een (gratis) advocaat.
Voor meer informatie en een uitgebreide gids over hoe je de Belgische asielprocedure moet doorlopen, kan je terecht op asyluminbelgium.be.
Het is belangrijk te onthouden dat de stappen die je moet ondernemen tijdens de asielprocedure vaak veranderen. Daarom raden we je aan om contact op te nemen met een organisatie die gespecialiseerd is in internationale bescherming, zoals Rainbow Refugee Committee, zodat zij je kunnen informeren over hoe het proces op dit moment werkt.
-
Rainbow Refugee Committee is een vereniging die LGBTQ+ vluchtelingen in België op alle gebieden wil ondersteunen. Ze kunnen je begeleiden in het asielproces en bieden ook workshops en activiteiten aan om queer vluchtelingen te ondersteunen. Ga voor meer informatie naar deze site.
Je kunt ook een kijkje nemen bij inQlusion, dat zich inzet voor queer migranten in België. Ze organiseren ook activiteiten en sociale groepen, evenals ondersteuning bij het asielproces. Bekijk hun website.
Algemene immigratie & juridische vragen
-
België erkent partnerschappen tussen personen van hetzelfde geslacht, wat betekent dat je naar het land kunt emigreren om bij je partner te zijn onder dezelfde voorwaarden als iemand met een heteroseksuele relatie. Je moet een type C/Schengenvisum aanvragen, waarmee je naar België kunt komen en een aanvraag voor samenwonen kunt indienen. Je moet een bewijs van je relatie voorleggen; als je niet getrouwd bent, moet je een geregistreerd partnerschap hebben. Je moet bewijzen dat je al minstens een jaar samenwoont of dat je elkaar al minstens twee jaar kent en regelmatig contact hebt.
-
Als je niet langer voldoet aan de voorwaarden om legaal in België te verblijven, kun je een uitzettingsbevel van de Dienst Vreemdelingenzaken (in het Frans: ordre de quitter le territoire; OQT) krijgen, waarin staat dat je België voor een bepaalde datum moet verlaten. Als je weigert te vertrekken, loop je het risico door de politie te worden gearresteerd en naar een centrum voor vreemdelingenbewaring te worden gestuurd terwijl je uitzetting wordt verwerkt.
In sommige gevallen kun je in beroep gaan tegen een uitzettingsbevel - bekijk deze pagina van de Belgische overheid voor meer informatie. Als je het risico loopt om uitgezet te worden, raden we je ten zeerste aan om zo snel mogelijk juridisch advies op te zoeken.
-
Als je sekswerker bent, is Brussel een goede plek om te zijn. België is onlangs het eerste Europese land geworden dat sekswerk officieel heeft gedecriminaliseerd, waardoor sekswerkers net als andere zelfstandigen rechten hebben op het gebied van hun statuut, sociale bescherming en gezondheidszorg.
Als je advies nodig hebt, kun je contact opnemen met UTSOPI (De Unie van Sekswerkers Georganiseerd voor Onafhankelijkheid). Zij zijn een vereniging van sekswerkers en kunnen je helpen met al je vragen over het beroep van sekswerker in België.
De organisatie Alias ondersteunt ook mannen en transvrouwen die sekswerk doen. Naast vele andere diensten bieden ze elke week gratis soa-tests aan - kijk op hun website voor meer informatie.
-
Een haatmisdrijf is een daad van geweld of vijandigheid omwille van wie je bent - met inbegrip van je seksuele geaardheid en genderidentiteit.
De Belgische wet beschermt burgers tegen haatmisdrijven en bestraft de daders. Als je het slachtoffer bent geworden van een haatmisdrijf, kun je dit melden bij de politie als je je daarbij veilig voelt. Voor meer begeleiding en ondersteuning kun je terecht bij Unia. Zij houden zich bezig met discriminatie en haatmisdrijven op basis van seksuele geaardheid. Als je slachtoffer bent geworden van een haatmisdrijf op basis van je genderidentiteit, kun je hulp krijgen van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. Zij kunnen hulp en advies bieden aan transpersonen.
-
Er zijn geen specifieke hiv-wetten in België, maar er zijn een paar gevallen geweest waarin algemene clausules van het Belgische strafwetboek zijn gebruikt om hiv-blootstelling en het niet onthullen van besmetting te vervolgen, zowel in seksuele als niet-seksuele gevallen. Wetten met betrekking tot het onthullen van de hiv-status verschillen van land tot land en kunnen regelmatig veranderen. Het HIV Justice Network biedt een uitgebreide database inzake het strafbaar stellen van hiv over de hele wereld en geeft actuele informatie
Advies over huisvesting
De Brusselse huizenmarkt kan intens zijn en het vinden van een woning is vooral voor migranten een uitdaging. Als je het bezichtigen van huizen en het omgaan met huisbazen die niet reageren beu bent, zal deze sectie jouw ervaring een stukje draaglijker maken en helpen om met moeilijke situaties om te gaan.
-
Een van de populairste manieren om een kamer te vinden in een gedeelde woning in Brussel is via Facebookgroepen, zoals BXL a louer en Bruxelles: Location appartement. Voor groepen die specifiek bedoeld zijn voor queer mensen, kun je kijken op Queer Exchange Belgium en TPGB BXL.
Er zijn ook verschillende websites waar je kunt zoeken, zoals Appartager en Immoweb. Je kunt vaak advertenties vinden die aangeven dat ze LGBTQ+-vriendelijk zijn.
-
Brussel is een van de meest queer-vriendelijke steden ter wereld, met een zeer levendige LGBTQ+-scene. Queer mensen zijn overal in de stad te vinden en er is geen bepaald gebied dat LGBTQ+-vriendelijker is dan andere.
Brussel heeft echter wel een homobuurt in het centrum van de stad, vooral geconcentreerd in de Kolenmarkt/Rue du Marché au Charbon. Omdat het zich in het centrum bevindt, is het wel niet echt een woonwijk - we raden je aan om een kijkje te nemen in andere buurten iets verder weg, waar je meer kans hebt om een woning te vinden.
-
Le Refuge Bruxelles biedt noodhuisvesting aan jonge LGBTQ+ asielzoekers die in opvangcentra voor vluchtelingen zitten of dakloos zijn. Ga naar hun website voor meer informatie.
Er zijn helaas geen opvanghuizen voor oudere queer vluchtelingen in Brussel. Als je toch in nood bent, kun je terecht bij Convivial. Zij hebben een huisvestingsprogramma voor vluchtelingen en kunnen je helpen een woning te vinden en je door het proces begeleiden. Bezoek deze pagina voor meer informatie.
-
Als je een jongere bent tussen 18 en 25 jaar oud, kun je terecht bij Le Refuge Bruxelles. Dit is een opvanghuis dat noodopvang en ondersteuning biedt aan LGBTQI+-jongeren die door hun familie worden uitgesloten. Kijk op hun website voor meer informatie.
-
Het Brussels Parlement heeft onlangs een plafond ingesteld voor huurverhogingen, op basis van de energie-efficiëntie van woningen. Als jouw woning een lage energie-efficiëntie heeft - categorieën F en G - kan je huur niet worden verhoogd. Voor huizen met een hoge energie-efficiëntie kan de huur worden verhoogd in overeenstemming met het inflatiecijfer.
Als je in een zeer energiezuinige woning woont en je huisbaas probeert je huur te verhogen tot boven het inflatiepercentage, heb je wettelijk het recht om dit te weigeren. Je kunt niet uit je huis worden gezet omdat je weigert te betalen voor een huurverhoging boven het inflatiepercentage.
-
Je kunt om verschillende redenen het risico lopen om uit je huis te worden gezet, bijvoorbeeld als je de huur niet op tijd betaalt of de woning niet in goede staat houdt. In dat geval kan je huisbaas een zitting bij de rechter aanvragen. Je kunt alleen uit je huis worden gezet als de rechter dat nodig vindt en toestemming geeft.
Als je bent gedagvaard, controleer dan eerst of alle informatie juist is en of de beweringen van je huisbaas kloppen. Je kunt proberen contact op te nemen met je huisbaas en vóór de zitting tot een overeenkomst komen om tot een minnelijke schikking uit te komen.
Raadpleeg deze gids voor meer informatie over hoe je door deze situatie moet navigeren.
-
Discriminatie op basis van seksuele geaardheid of genderidentiteit is illegaal volgens de Belgische wet. Als een huisbaas weigert hun woning aan jou te verhuren, je oneerlijk behandelt of je eruit probeert te zetten omdat je queer bent, kun je actie tegen hen ondernemen. Zorg ervoor dat je je goed voorbereidt en zoveel mogelijk bewijs verzamelt voordat je juridische stappen onderneemt. Voor discriminatie op basis van seksuele geaardheid, kan je informatie en advies vinden door contact op te nemen met Unia, of met het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen voor zaken met betrekking tot discriminatie op basis van genderidentiteit.
-
Als je huisgenoten je discrimineren of beledigen omdat je queer bent, kun je voor je eigen veiligheid het beste zo snel mogelijk vertrekken. Als je je op je gemak voelt, kun je de kwestie melden bij je huisbaas/makelaar om uit te leggen waarom je wilt verhuizen, of proberen een oplossing te vinden.
Normaal gesproken moet je een opzegtermijn van minstens een maand in acht nemen om te verhuizen. Als je het gevoel hebt dat je veiligheid in gevaar is en je onmiddellijk moet vertrekken, kun je contact opnemen met Le Refuge Bruxelles of een van de opvanghuizen in deze link voor noodopvang.
-
De meeste huisbazen zullen vragen naar referenties en een identiteitscontrole voordat ze hun woning aan je verhuren. Mogelijks zullen ze geen huurders accepteren die ongedocumenteerd zijn of geen bewijs van inkomen kunnen voorleggen. Sommige verhuurders accepteren echter wel contante betaling als je daarom vraagt.
Als je sekswerker bent, hoef je je beroep niet bekend te maken - het belangrijkste is om te bewijzen dat je genoeg verdient om de huur te kunnen betalen. Als je het je kunt veroorloven, kun je aanbieden om een aantal maanden huur vooruit te betalen om je kansen op een woning te vergroten.
Seks en connecties
Op zoek naar een hookup? Wil je weten wat de populairste datingapps zijn? Zoek je iemand met dezelfde kinks als jij? Wat je voorkeuren ook zijn, Brussel heeft vast en zeker iets voor jou. Voel je vrij om deze sectie te verkennen, en vergeet niet om altijd de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen.
-
Naast datingapps heeft Brussel een levendige LGBTQ+-scene met veel uitgaansplekken waar je mensen kunt ontmoeten. De meeste zijn geconcentreerd rond de Kolenmarkt/Rue du Marché au Charbon en de Sint-Jacobswijk/Quartier Saint-Jacques. We raden je aan om op onderzoek uit te gaan en te kijken welke plekken je het meeste aanspreken. Kijk op deze pagina voor een overzicht.
-
Hookups en dates vinden als queer vrouw kan lastig zijn door een algemeen gebrek aan apps en ruimtes die zich richten op deze doelgroep. Naast mainstream datingapps zijn er echter ook andere apps, zoals HER en Lex, die het proberen waard zijn.
Als je op zoek bent om in levende lijve queer vrouwen te ontmoeten, dan heeft Brussel een paar lesbische bars: The Crazy Circle en Mothers & Daughters. Let op: deze laatste is een pop-up bar. Daarnaast worden er regelmatig lesbische feestjes georganiseerd door Velvet 69. Kijk op hun website om te zien wanneer hun volgende evenement is.
-
Brussel heeft genoeg opties als je op zoek bent naar casual seks. Mobiele apps zoals Grindr, Scruff, HER of Lex zijn erg populair onder queer mensen om dates en hookups te vinden. Zoals in elke stad is het belangrijk om deze veiligheidstips te volgen:
Overweeg om je hookup eerst in het openbaar te ontmoeten: als je elkaar via een app hebt ontmoet, overweeg dan om elkaar in een openbare ruimte te ontmoeten zodat je er zeker van kunt zijn dat ze echt zijn wie ze beweren te zijn, en kunt beoordelen of je je al dan niet comfortabel en veilig bij ze voelt voordat je verder gaat.
Laat iemand weten waar je heen gaat en met wie je gaat: vertel iemand die je vertrouwt dat je naar een hookup gaat, zodat ze kunnen controleren als ze na een paar uur niets van je horen. Je kunt ook je locatie met hen delen, zodat ze weten waar je bent voor het geval je hulp nodig hebt!
Bespreek je grenzen en voorkeuren: communiceer duidelijk met je hookup over het soort seks dat je wilt hebben (en of je überhaupt seks wilt!). Je moet nooit iets doen waar je je niet prettig bij voelt.
Vraag altijd om toestemming! Zelfs als je van tevoren al hebt besproken wat je wilt doen, moet je nog steeds toestemming krijgen van de ander voordat je daadwerkelijk seksuele activiteiten onderneemt. Vergeet niet dat het ook oké is om van gedachten te veranderen en nee te zeggen als je je niet langer op je gemak voelt om seks met iemand te hebben.
-
De overgrote meerderheid van de queer spaces en datingapps in Brussel zijn transvriendelijk. De organisatie Genres Pluriels organiseert elke laatste donderdag van de maand een kleine bijeenkomst onder de naam "La Permanence" - meer informatie hier. Ze organiseren ook verschillende andere activiteiten en evenementen voor trans- en interseksepersonen. Ga naar deze link voor een overzicht.
Vaak kun je ook evenementen vinden op Facebook. Meestal geven ze instructies over hoe je er geraakt en gebruiken ze persoonlijke codes om de veiligheid van iedereen te garanderen.
Denk er altijd aan om niet alleen te gaan als dat mogelijk is, of deel je locatie met een vriend om veilig te blijven. Als je je in een situatie bevindt waarin je je onveilig of ongemakkelijk voelt, ga dan zo snel mogelijk weg en vraag indien mogelijk hulp aan een vriend of iemand bij wie je je veilig voelt.
-
Cruisen - op zoek gaan naar mensen om seks mee te hebben op een openbare plaats, zoals een park - is niet illegaal in België. Je kunt echter wel in de problemen komen als iemand je in het openbaar seks ziet hebben. Wees voorzichtig bij het kiezen van een plek en zorg ervoor dat niemand je kan zien.
Je moet er nog steeds voor zorgen dat je veilig bent tijdens het cruisen: als je naar een nieuwe locatie gaat, zoek dan uit waar de uitgangen, doodlopende wegen en binnenwegen zijn. Vergeet niet dat toestemming nog steeds belangrijk is en dat je altijd het recht hebt om nee te zeggen - respecteer je grenzen!
-
Er zijn nog meer plaatsen om aansluiting te vinden buiten de commerciële 'scene'. Velen van ons hebben geen geld om in cafés of bars rond te hangen, of we zijn nuchter of herstellende en willen vermijden dat we in de buurt van alcohol zijn.
Rainbow House biedt onderdak aan veel verschillende queer verenigingen in Brussel, die allerlei evenementen organiseren. Neem een kijkje op hun website om te zien wat er op het programma staat en van welke verenigingen je lid kunt worden.